Skip Ribbon Commands
Skip to main content

5 iunie - zia educatorului

​​5 iunie - ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI

Ziua Învăţătorului este sărbătorită în fiecare pe 5 iunie, reprezentând, totodată, şi ziua naşterii lui Gheorghe Lazăr, considerat fondatorul învăţământului românesc.​

PROGRAM DE ACTIVITĂȚI

1. Circuit francez și delicii culinare - Prof. coordonatori: Mușat Carla și Prof. Badiu Elena (clasA a IX-a D)

2. Fragmente mici de Românie  Mare - Prof. coordonator: Mardare Liliana, Pîrlea Delia - clasa a X-a E, a IX-aB

3. Cum ne comportăm la restaurant : Prof. coordonator: Trifan Gina, Boiangiu Eugenia (clasele a IX-a A, a XI-a A, a XI-a F, a IX-a C)

4. Momente de cultură tecuceană - Prof. coordonatori: Radu Lenuța, Popovici Anca - clasele a X-aC, a XI-a C, a X-a F, a IX-a Ap

5. Cateheză - la Catedrala Sf. Gheorghe, Tecuci - Prof. coordonator: Bâtica Aurelia 

6. Vizită la Muzeul de Istorie Tecuci - Prof. coordonator: Iosif Simona - clasele a X-a D, a XI-a B

7. Activitate de ecologizare parcul CFR Tecuci - Prof. coordonatori: Țenea Mioara, Boiangiu Eugenia - clasele a IX-a A, a XI-a E


CIRCUIT FRANCEZ ȘI DELICII CULINARE

Activitatea și-a propus să promoveze cultura și gastronomia Franței, pe ​regiuni geografice.

În cadrul activității s-au promovat materiale informative cu propuneri de circuite turistice din Franța și respectiv bucătăria franceză. Aplicativ, elevii au realizat ​pe flipchart meniuri specifice franțuzești și au identificat diverse sortimente de brânzeturi. Activitatea s-a incheiat cu impresii legate de această activitate.

FRAGMENTE MICI DE ROMÂNIE MARE

Motto-ul activității: "O viață are valoare doar dacă ai o ȚARĂ!" ( Florina Jurcan)

     

      ​În acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare român de azi.

      Miracolul Marii Uniri nu s-a făcut în condiții ușoare. La 1918, România era vlăguită de război și epidemie, parțial ocupată de armate străine și departe de aliații săi. Toate nemulțumirile și dezbinările noastre de astăzi par neînsemnate față de ceea  ce au avut de înfruntat înaintașii noștri. Și, totuși, au reușit acolo unde toți cei dinaintea lor dăduseră greș de nenumărate ori. pentru că au acționat împreună.

​      Elevii claselor a X-a E și a IX-a B coordonați de prof. Mardare Liliana și prof. Pîrlea Delia au comemorat memoria înaintașilor care și-au dat viața pentru unirea țării prin activități care să ilustreze frumusețea patriei noastre. Ei au realizat puzzele cu obiective istorice importante din România: Castelul Peles, Castelul Bran, mănăstiri din România. Deasemenea elevii au pictat tablouri și au realizat prezentări PowerPoint cu obiective istorice și culturale din diverse locuri ale țări.


 


​​

MOMENTE DE CULTURĂ TECUCEANĂ

            Activitatea s-a desfășurat în Parcul Central din Tecuci, unde se află Aleea Personalităților, o alee cu busturi sculptate în piatră. Ele sunt semnate de sculptorul tecucean Dan Mateescu și au fost date comunității locale în anul 2000. Aceste sculpturi îă reprezintă pe Costache Conachi, Ioan Petrovici, Țtefan Petică, Hortensia Papadat Bengescu, Iorgu IOrdan. În capătul acestei alei se găsesc busturile lui Nicolae Bălcescu, Maxim Gorki, Mihai Eminescu, Puskin.

Activitatea a fost coordonată de d-nele prof. Capriș Margareta și Rotaru Beatrice și au aprticipat elevii claselor a X-a F și a IX-a Ap. Aceștia s-au documentat și au găsit următoarele informații:

- Costachi Conachi  (n. 14 octombrie 1777Țigănești, Galați - d. 1849, Țigăne​ști) a fost un scriitor român. Descendent dintr-o familie boierească fanariotă, a ocupat înalte funcții dregătorești în Moldova. Mare boier și mare proprietar, figură contradictorie în epocă pentru că pleda pentru luminarea poporului, a făcut un proiect de reformă a învățămîntului în Moldova pe principiul „studiul trebuie să aibă un scop moral”. A luat parte la redactarea Regulamentului Organic, formulînd unele articole care aveau în vedere unirea Principatelor. . Era considerat cel mai bun inginer hotarnic, al timpului, din Moldova.​

- Iorgu Iordan - a fost lin​gvist și filolog, vicepreședinte al Academiei Române, ambasador în Moscova, în 1945.

​- Hortensia Papadat Bengescu - născută în anul 1876, în comuna Ivești, jud. Galați, a fost o prozatoare, romancieră și nuvelistă importantă din perioada interbelică.​


​ECOLOGIZAREA PARCULUI CFR TECUCI

Activitatea a fost coordonată de d-nele prof. Țenea Mioara și Boiangiu Eugenia care împreună cu clasele a XIE și a IX A au ecologizat Prscul CFR din Tecuci(pet-uri, hârtie, plastice). Deșeuriel au fost colectate selectiv.